Show menu

Jonas Vandenbruaene

 • Donderdag 4/2/2021
  Boekbespreking

  Boekbespreking door Jonas Vandenbruaene, doctoraatstudent financiële economie Universiteit Antwerpen en medeoprichter van databureau AKARI Analytics

 • Dinsdag 2/6/2020
  Boekbespreking

  CDO, CMO, ABS, MSB, CDS. Vraag 10 mensen wat deze afkortingen betekenen en 11 zullen je het antwoord schuldig blijven. Nochtans zijn het stuk voor stuk financiële producten die de wereldeconomie bijna over de rand van de afgrond duwden. Hoe kan het dat een handvol mysterieuze acroniemen spaargeld in rook deed opgaan en onaantastbare instellingen op de knieën kreeg? Meer dan 10 jaar na de financiële crisis blijft het voor velen een raadsel.

  In “Bang voor de Bank: het survivalboek voor de financiële jungle” helpen ervaren gidsen Alain Praet en Pascal Paepen onze koudwatervrees te overwinnen. 

 • Vrijdag 17/4/2020
  Boekbespreking

  In ‘Economie, de essentie zonder formules’ geeft Johan Lambrecht een helikopterbeeld van het uitgestrekte economische landschap. In acht hoofdstukken komen belangrijke basisbegrippen als inflatie, groei en overheidsschuld aan bod en worden ze gekoppeld aan de economische actualiteit. Dat er nog steeds nood is aan zo’n inleidend boek bleek recent nog uit het European Consumer Payment Report 2019. In deze studie scoren de Belgen onder het Europese gemiddelde qua financiële geletterdheid. Het bijbrengen of opfrissen van economische basisconcepten is dus zeker geen overbodige luxe.